Kranjčani z zmago v četrtfinale končnice

KamnikKranj, 10. marca. V tekmi za prestiž so Kranjčani po boljši igri v zadnjih treh nizih premagali Calcit Kamnik s 3:2 (-15, -19, 11, 22, 12) in se tako Kamničanom oddolžili za poraz v prvem delu modre skupine. Lep število gledalcev je na parketu ŠD Planina videlo dopadljivo predstavo in tudi dobro igro domače vrste, ki je pokazala zvrhano mero borbenosti. V prvem delu tekme so prevladovali gostje, nato pa so se domači zbrali in v tretjem nizu pokazali, da niso zastonj tako visoko uvrščeni v modri skupini. Po številu zmag so celo ujeli Kamničane, vendar je bil startni kapital (0 točk) premajhen, da bi lahko resneje konkurirali za višjo uvrstitev v elitni skupini. Zdaj imajo Triglavani tudi že nasprotnika v četrtfinalu končnice, saj je Panvita Galex premagala Go Volley. Astec Triglav bo že tretjič zapored poizkušal srečo v četrfinalu končnice proti Sobočanom. Igra se na dve zmagi in tako bo prva tekma v sredo, 14.3., ob 19. uri v ŠD Planina, v soboto, 17.3., sledi gostovanje v Murski Soboti in v nedeljo, 18.3., še morebitna tretja tekma ob 19. uri v ŠD Planina.

Športna dvorana Planina. 200 gledalcev. Sodnika: Boris Skudnik(Mežica), Bernard Valentar (Prevalje).

Astec Triglav: Lužovec, Šmitran 6, Pokeršnik 19, Hafner, Jan, Rop 17, Bežek(L), Potočnik, Štembergar Zupan 9, Perhaj 5, Rezar 10. Trener: dr. Tine Sattler

Calcit Volleyball: Bezek, Hribar, Sušec 11, Ž. Novljan, Smrekar, Ribič, Planinc 14, Pokeršnik 19, Jereb 1, Brus 9, J. Novljan , Stavbar 7, Kotnik 3, Mihajlovič 1. Trener: Luka Slabe

STATISTIČNI PODATKI

Srečanje se je začelo kot obračun kranjskih napadalcev in kamniških blokerjev. Sprva so prevladovali slednji in si priborili dve točki prednosti, nato pa so jim domači vrnili s tremi udarci iz bloka v avt ter se tako rezultatsko vrnili. Okrog desete točke so se začele težave Triglavanov na sprejemu in posledično v zaključevanju. Kamničani so tako pobegnili in so ob drugem tehničnem odmoru vodili z razliko petih točk. To prednost so v nadaljevanju še povečali z visokim nivojem napadanja in serviranja, Kranjčani pa so postopno postajali vse bolj brezvoljni in delali vse več napak. V prvem setu so tako osvojili le 15 točk.

Nov set je prinesel nove težave domačih. Brez pravega sprejema so težko organizirali napad in le redko so se odločali za močne udarce. Kamničani so ponujene žoge z veseljem sprejeli in ustvarili razliko treh točk. Manjšo spremembo momenta je prinesel as domačega blokerja Šmitrana. Sledili sta še dve napaki Kamničanov in domači so na 12. točki izenačili rezultat, nato pa tudi nivo igre. Do drugega tehničnega odmora smo spremljali enakovreden boj, nato pa so po slabem sprejemu in napadu Triglavanov gostje zopet prišli do manjše prednosti (20:18). V nepravem trenutku je prišla še šesta napaka domačih na sprejemu, po bloku Kamničanov pa je bil set že praktično končan. Zgolj kot formalnost so domači napravili še dve napaki in izgubili drugi niz s 25:19.

Začetek tretjega seta je prinesel prvo večjo prednost domače ekipe. Dva zaporedna bloka Šmitrana, dobra obramba domačih in napaka na strani gostov so prinesli rezultat 8:3 . Še dva bloka Triglavanov sta povzročila črne minute tudi pri konstantni ekipi, kot je Kamnik. Po večih zaporednih napakah je Slabe poizkusil tako z menjavami, kot s timeoutom, Kranjčani pa so se že dobro razigrali in povedli s 15:5. Vse kar je prej povzročalo težave domači ekipi je sedaj gladko teklo, natanko obratno pa je veljalo za gostujoče. Triglavani so zmanjšali razliko v setih z rezultatom 25:11.

Želja po boljšem rezultatu je bila pri domačih dobro vidna tudi v četrtem setu. Z dobro igro so prišli do vodstva 8:4. Ker Kamničani ravno tako radi osvojijo ta sosedski obračun, so se zbrali in zaustavil večanje prednosti, niso pa se uspeli približati. Ob drugem tehničnem odmoru je bil rezultat 16:11. Po nekaj težavah domačega podajalca Perhaja so Kamničani posredno dobili tri zaporedne točke, kar je povedlo ekipi v končnico z medsebojno razliko treh točk. Morebitne težave domačih pri zaključevanju seta sta preprečila Šmitran z blokom in Jan Planinc z napako na zadnjem servisu v tem nizu. Končni rezultat je bil tako 25:22, dvorano na Planini pa je čakal nov peti set.

V prvi polovici petega seta sta bili ekipi povsem izenačeni, vendar tokrat v delanju napak na servisu. Vsaka ekipa je zgrešila po tri servise, Triglavani pa so temu dodali še napako pri podaji in v napadu, zato so po menjavi strani zaostali za dve točki (7:9). Ker napak še nismo videli dovolj, je Sušec napravil še dve in tako poskrbel za izenačenje na deseti točki. V naslednjih dveh točkah pa se je privlačnost igre drastično spremenila. Po eni srednjeprogaški in eni maratonski točki je domača ekipa povedla z 12:10, nato pa je še Pokeršnik dosegel as. Sledili sta dve točki gostov, ki sta obetali napeto končnico, do katere pa ni prišlo. Verjeli ali ne, ekipa Calcita je napravila še dve napaki in zaključila set s 15:12 v korist domačih.