Salonit Anhovo – predstavitev (1/2)

SalonitKranj, 8. marca. Kranjčani že odštevajo dneve do začetka prve tekme četrtfinala končnice 1.DOL Radenska Classic, saj jih že v sredo, 13.3.2013 v Kanalu pričakuje zelo trd nasprotnik – Salonit Anhovo. Ekipa Salonita je osvojila prvo mesto v rednem delu prvenstva in drugo mesto v modri skupini, zato najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da gre za izjemno kvalitetno posadko pod vodstvom izkušenega odbojkarskega stratega Andreja Urnauta. Nasprotnika Astec Triglava bomo skušali predstaviti na podlagi zbranih statističnih kazalnikov v posameznih odbojkarskih elementih in sicer v dveh delih: prvi del bo prikazal delovanje ekipe kot celote, drugi del analize pa se bo dotaknil glavnih akterjev ekipe iz Kanala in njihove uspešnosti.

(foto: www.oksalonit.com)

Uspešnost oz. izkoristek posameznih elementov smo sestavili po posameznih tekmah v prvem delu tekmovanja (prvi graf za posamezni element) in posebej v modri skupini (drug graf).

V elementu začetnega udarca so povprečno v celem prvenstvu zgrešili nekaj manj kot 3 začetne udarce na niz in dosegli 1,4 (1,3 v modri skupini) točke na niz z začetnim udarcem. Malo zgrešenih udarcev pomeni, da je ekipa zelo zanesljiva v tem elementu, čeprav to ne pomeni vedno tudi uspešnosti, kar bomo v nadaljevanju tudi pokazali s podatki iz drugih elementov in navzkrižno primerjavo danih in prejetih blokov.

Salonit_-_servis_01

Salonit_-_servis_02

Sprejem začetnega udarca je bil v prvem delu v povprečju 71% (46% odličnega sprejema), v modri skupini pa razumljivo nekaj nižji jj- 67% (41% odl. spr.), saj sta se pridružili še dve odlični serverski ekipi Calcit Volleyball in ACH Volley. V povprečju so naredili po 1 napako na sprejemu na niz, kar je vsekakor zavidljiv dosežek.

Salonit_-_sprejem_01

Salonit_-_sprejem_02

V napadu so Kanalci dokaj zanesljivi, saj so v prvem delu delali v povprečju 2,2 napaki na niz, v modri skupini pa so to uspešnost še dvignili, saj so naredili manj kot 2 napaki na niz in dosegali v povprečju 13 točk v napadu v posameznem nizu. Nasprotnik je v povprečju ustavil 2,6 napada z blokom (3,3 v modri skupini) na niz, a potrebno je poudariti, da so bile tekme, ko so napadalci Salonita prejeli preko 15 blokov v celotni tekmi, kar pomeni, da so njhovi podajalci igrali preveč predvidljivo, saj si glede na visok odstotek dobrega sprejema toliko blokov ne bi smeli privoščiti. V obeh grafih so ponazorjeni odstotki napak in blokov glede na celotno število napadov na posamezni tekmi.

Salonit_napad_01

Salonit_napad_02

Zadnja primerjava prikazuje še povprečno doseženo število blokov v nizu na posamezni tekmi in število neizsiljenih napak, ki je nizko – v rednem delu je bilo 6,4 napake na niz, v modri skupini so pa to povprečje je izboljšali na 5,9 napake na niz. Izračunali smo tudi razmerje med danimi in prejetimi bloki na posamezni tekmi in to Salonitu ni ravno v prid. Povprečje v prvem delu je sicer 0, v modri skupini pa -4, saj so tukaj Salonit nadigrale vse ekipe, razen Šoštanja Topolšice.

Salonit - napake in bloki 01

Salonit - napake in bloki 02

(se nadaljuje …)