Vse novice pred začetkom DP-ja

Zavarovalnica Sava državno prvenstvo v odbojki na mivki Kranj 2022

Le še nekaj dni nas loči do začetka Zavarovalnica Sava državnega prvenstva v odbojki na mivki Kranj 2022. To bo že 21. leto zapored, ko bomo v prestolnici Gorenjske gostili boje med najboljšimi slovenskimi odbojkarji in odbojkaricami na mivki. V četrtek, 21. julija, se bodo ob 9h zjutraj začele kvalifikacije, kjer si bodo napredovanje priborile 4 ekipe. Od 16h naprej, pa vse do konca sobote, 23. julija, bomo spremljali glavni del turnirja, kjer se bo za naslov državnih prvakov in prvakinj potegovalo 12 ženskih in 12 moških ekip. Prizorišče dogodka bo zopet kranjski naravni amfiteater odbojke na mivki, parkirišče Stara Sava, ki vsakoletno omogoča več tisoč ljubiteljem odbojke iz vse Slovenije ogled atraktivnih tekem na pesku v odlični atmosferi.

Novost na letošnjem državnem prvenstvu je, da se po 15 letih vračamo iz sistema z uvodnim skupinskim delom nazaj na sistem turnirja z dvojno eliminacijo, poleg tega pa bo turnir razširjen na tri tekmovalne dni. Organizator turnirja, Sašo Rop iz OK Triglav Kranj, je komentiral: “Pobuda za to spremembo je prišla iz vrst našega kluba in je bila podprta s strani Odbojkarske Zveze Slovenije. Motivacija je bila predvsem ta, da si bodo lahko gledalci čim več tekem ogledali na tribunah na osrednjem igrišču v centru mesta Kranj.” Rop je omenil tudi, da organizacija turnirja v Kranju letos ni bila samoumevna. “Zelo smo zadovoljni, da nam je letos zopet pripadla čast organizacije državnega prvenstva v odbojki na mivki, saj je bil po dolgem času za izvedbo turnirja objavljen razpis. Eden ključnih pogojev, zaradi katerega smo razpis osvojili, je kapaciteta tribun za 1500 gledalcev, zagotovo pa je pripomogel tudi nagradni sklad. Zaradi dobre infrastrukture, ekipe in pomoči sponzorjev nam bo uspelo nadaljevati tradicijo in prirediti že 21. državno prvenstvo v odbojki na mivki v Kranju zapored.”

Naslov bodo letos udeleženci poizkušali odvzeti dvojcema Črt Bošnjak/Danijel Pokeršnik in Tjaša Kotnik/Tajda Lovšin. Medtem, ko se aktualni prvakinji zaradi sočasnega FIVB turnirja v Maroku državnega prvenstva ne bosta udeležili, bosta Črt Bošnjak in Danijel Pokeršnik branila naslov vsak s svojim novim partnerjem. Črt Bošnjak se je med nastopanjem na elitni ligi narodov za sodelovanje dogovoril z dvoranskim reprezentančnim kolegom Alanom Košenino. Bošnjak je pred tekmovanjem komentiral: “Z veseljem prihajam braniti naslov državnega prvaka in želim si, da bom pri tem uspešen. Z Alanom sva bila na turnirju lige narodov med drugim tudi cimra. Poleg tega, da se zelo dobro poznava že nekaj let, je Alan odličen igralec, saj je lansko leto poleg 3. mesta na državnem prvenstvu osvojil tudi hvalevredno 2. mesto na FIVB turnirju v Ljubljani.” Več.

Danijel Pokeršnik je do zdaj osvojil že 8 naslovov državnega prvaka in je na večni lestvici izenačen z Jasminom Čuturićem. Svoj rekordni 9. naslov bo letos lovil z dolgoletnim soigralcem Tadejem Boženkom, s katerim sta v preteklosti skupaj osvojila že 3 zlate medalje. Tadej Boženk se na državno prvenstvo vrača po dveh letih premora. “Lansko leto sem imel premor od DP, ker sem imel najpomembnejšo vlogo na poroki. Bil sem poročna priča Anžetu Bahču in poroko je imel ravno na dan državnega prvenstva. Pred tem sem dobil prvega sina, lansko leto pa še drugega in sem svoj prosti čas raje posvetil družini. Z Danijelom se dobro poznava in, ko je debata nanesla da DP, sva se hitro strinjala, da bi bilo zanimivo spet poizkusiti odigrati kakšen set skupaj. Ni boljšega občutka kot kadar stopiš na igrišče in te publika glasno sprejme in ti da dodatno energijo. Zares je poseben občutek, ko lahko igraš pred publiko, ki ima rada odbojko na mivki, ki ti zaploska za vsako borbeno potezo na igrišču… To sem pogrešal in zato se počasi vračam nazaj na mivko,” je Boženk dejal pred napadom na svoj peti naslov. Več.

Pri dekletih bo odsotnost aktualnih prvakinj v svoj prid skušalo obrniti več igralk, ki jim do zdaj zlata še ni uspelo osvojiti. Špela Morgan je dobra znanka državnega prvenstva v Kranju in tudi dobitnica večih medalj. Leta 2020 osvojila 3. mesto s Tajdo Lovšin, lansko leto pa 2. mesto z Nino Lovšin. Svoje letošnje načrte je komentirala tako: “Letos bom na igrišču nastopila z Anastasijo Žnidar. Moči sva združili bolj kot ne po naključju. To bo za naju prvi skupen nastop, tako da bo najin cilj uživati v odbojki na mivki in seveda prikazati čim boljši igro. Kakšen bo pa končni rezultat, bo pa verjetno odraz najine igre. Nastopili bova sproščeno in sproti videli kako bo.”

Špelina lanska soigralka Nina Lovšin se državnega prvenstva v odbojki na mivki udeležuje že od leta 2014 in je v osmih poskusih kar trikrat osvojila medaljo. S sestrično Tajdo Lovšin je leta 2018 osvojila bron in leta 2019 srebro, s Špelo Morgan pa leta 2021 zopet srebro. Na letošnji DP se je prijavila z novo soigralko, 18-letno mladinsko reprezentantko Asjo Šen. Pred nekaj tedni sta na turnirju v Mežici osvojili drugo mesto. “Asja je zelo perspektivna igralka in ena najboljših mladih igralk trenutno pri nas. Najbolj pomembna pri soigralki je zame želja, borbenost in vztrajnost, kar menim, da obe z Asjo imava. To je tudi tisto, kar si želim, da pokaževa na turnirju. Glede na okoliščine sem zadovoljna, da sva v Mežici uspeli odigrati dovolj dobro za drugo mesto. Predvsem zato, ker sva zgolj enkrat trenirali skupaj, pa še zbolela sem teden pred turnirjem in niti sama nisem uspela trenirati. Verjamem, da imava za državno prvenstvo še veliko rezerve v igri. O cilju z Asjo nisva govorili. Se pa vsak turnir igra za zmago in tudi tokrat ni nič drugače. V kolikor bova odigrali zbrano in obdržali v igri tudi nekaj zabave skozi vsako tekmo, lahko rezultat iz Mežice izboljšava.” Več.

Poleg omenjenih dvojic bomo na kranjski mivki videli še mnoga znana imena. Pri moških bo ponovno nastopil Jan Pokeršnik, ki je sicer dolga leta z Nejcem Zemljakom tvoril najboljši slovenski dvojec na mivki. Jan ima za seboj že precej aktivno poletje, saj je z bratom Danijelom osvojil tako turnir v Mežici, kot v Mokronogu. Na državnem prvenstvu se bo preizkusil z mladim in perspektivnim igralcem Rokom Bračkom, ki je lani z Rokom Možičem dosegal odmevne rezultate na mednarodnih mladinskih tekmovanjih, z domačega prvenstva pa brani bronasto medaljo. Nejc Zemljak je v zadnjem trenutku oddal prijavo in se ponovno povezal z 20-letnim Klemnom Šenom. Zemljak še vedno uspešno nastopa na mednarodnih turnirjih in je nedavno osvojil naziv King of the Court na turnirju v poljskem mestu Myslenice. S Klemnom bosta ena redkih dvojic, ki je skupaj nastopala že na lanskem državnem prvenstvu v isti zasedbi, branila pa bosta srebrno medaljo. Šen, ki bo v prihajajoči dvoranski sezoni prestopil v ACH Volley, se je na prvenstvo pripravljal na slovenskih turnirjih – v Mežici je s Tadejem Boženkom zasedel drugo mesto, v Mokronogu pa tretje. Pri ženskah bosta resni kandidatki za najvišja mesta zagotovo tudi zmagovalki turnirja v Mežici – mladi igralki Živa Javornik in Maja Marolt. Maja je lani pri komaj 17 letih osvojila tretje mesto na državnem prvenstvu, letos pa je moči združila z leto mlajšo igralko Calcit Volley-a in takoj dosegla viden rezultat. Med prijavljenimi igralci imajo izkušnje z najvišjimi mesti na državnih prvenstvih še ekipi Klara Kregar/Lana Žužek in Jure Glamočanin/Manuel Grünwald.

Glede na prijavljene ekipe, nov tekmovalni sistem, centralno mestno lokacijo in vremensko napoved, nas čaka še eno vroče državno prvenstvo v odbojki na mivki v Kranju!

Povezavo do rezultatov, prenosa, socialnih medijev ter osnovnih informacij najdete tu.

Foto: Aleš Oblak in OK Triglav Kranj

 

Zmagovalni pari zadnjih 11 let:
2021 Črt Bošnjak/Danijel Pokeršnik | Tajda Lovšin/Tjaša Kotnik
2020 ‌Nejc Zemljak/Jan Pokeršnik ‌| Monika Potokar/Tjaša Kotnik
2019 Vid Jakopin/Tadej Boženk ‌| Tjaša Jančar/Tjaša Kotnik
2018 Danijel Pokeršnik/Tadej Boženk | Tjaša Jančar/Tjaša Kotnik
2017 Danijel Pokeršnik/Tadej Boženk | Tjaša Jančar/Tjaša Kotnik
2016 Danijel Pokeršnik/Tadej Boženk | Erika Fabjan/Monika Potokar
2015 Jernej Potočnik/Nejc Zemljak | Ana Skarlovnik/Jelena Pešić
2014 Danijel Pokeršnik/Jure Peter Bedrač | Tajda Lovšin/Daja Gorišek
2013 Danijel Pokeršnik/Jure Peter Bedrač | Andreja Vodeb/Simona Fabjan
2012 Danijel Pokeršnik/Jan Pokeršnik | Andreja Vodeb/Simona Fabjan
2011 Danijel Pokeršnik/Jan Pokeršnik | Andreja Vodeb/Martina Jakob

Igralci s tremi ali več naslovi:
Danijel Pokeršnik-8
Jasmin Čuturić-8
Samo Miklavc-7
Jernej Potočnik-5
Tadej Boženk-4
Rok Satler-4

Igralke s tremi ali več naslovi:
Nataša Cingerle-6
Tjaša Kotnik-5
Andreja Vodeb-4
Simona Fabjan-4
Erika Fabjan-3
Snežana Rajak-3
Tjaša Jančar-3